• HAN ELEKTRONİK

AKILLI VİDEO GÖZETİM SİSTEMLERİ IVMS

3 Temmuz '23
İş ortamlarında kamera sistemleri yeni bir kavram değildir. Ancak eskiden işlevi güvenlik ile sınırlıydı. Güvenlik kameralar yıllar içinde geliştikçe , görüntülerin kalitesi artmaya başladı. Hırsızlığın önlenmesinin ötesinde , personel takibi , üretim takibi , iş sağlığı ile ilgili alanlarda zaman tasarrufu ve verimliliği arttırmak için kullanılmaya başlandı. 
Bunun başlıca nedeni , bilgisayar yazılımının verileri analiz etme ve işleme konusunda doğuştan gelen yeteneğidir. Yapay zeka ( AI ) gibi gelişmiş teknolojilerle, kameraların harmanlanarak kullanılması sayesinde , kamera görüntüleri aracılığıyla değerli bilgiler elde edebilir ve iş sorunlarını proaktif bir şekilde çözebilirsiniz.
Yapay zeka ile geliştirilmiş video analizler artık “ olursa iyi olur “ tarzında değil , hızla gelişen dünyamızda ticari operasyonların ayrılmaz bir parçası haline geliyor. Genel Pazar hacminin 2023 sonuna kadar 9 milyar dolara çıkması bekleniyor.
İşletmeniz veya kurumunuz için en iyi video izleme yazılımını ve güvenlik kamera sistemini seçerken blog yazılarımızdan oldukça faydalanacaksınız.
 
Video izleme yazılımı nedir?
Video gözetim veya izleme yazılımı , kullanıcıların kameraları ve bu kameralara ait arşivleri görüntülemesine , bunlarla etkileşime girmesine olanak tanıyan yazılımdır. Video yönetim yazılımı ile kamera ve kayıt ayarlarını yönetebilir, aynı anda birden fazla kamerayı görüntüleyebilir, sıralayabilir, hareket algılama için uyarılar oluşturabilirsiniz.
İşletmeler, kamu kurumları, ticari ve endüstriyel operasyonlar genelinde birden çok kamera akışını takip edebilmek için bu tip yazılımları kullanır. Olayları araştırmak, güvenliği arttırmak, verimliliği arttırmak ve görüntüleri analiz edebilmek için oldukça kullanışlıdır.
 
•    Kameralar: Günümüzde analog kameralar, düşük çözünürlüklü görüntüler sağladıkları için, yönetilebilir olmamasından dolayı daha çok IP kameralar tercih edilmektedir. IP kameralar yüksek çözünürlüklere ulaşabilmektedir. 5 megapiksel , 8 megapiksel (4K) gibi.
 
•    Kaydediciler ve Depolama: Ekonomik küçük ölçekli işletmelerde veya evlerde kayıt cihazları hala kullanılmaktadır. Kayıt cihazlarının yazılımının ücretsiz olması, tak çalıştır mantığında olmasından dolayı. Hırsızlık esnasında kayıt cihazı da çalınabileceği için , güvenlik açısından riskler barındırmaktadır. Bu nedenle Mini PC üzerinde ufak çaplı yerlerdede video yönetim yazılımları kullanılabilir. Bulut köprüleme cihazları veya Video güvenlik asistanı gibi cihazlar ile kayıtlarınızı daha güvenli hale getirebilirsiniz. 
Kamusal alanlarda , büyük işletmelerde zaten kayıt cihazları yetersiz geldiğinden dolayı daha çok sunucu üzerinde çalışabilen video yönetim yazılımı kullanılır. Dağınık mimaride, kayıt yedekliliği içinde bu tip sistemler tercih edilir.

•    Bağlantılar: Kameralarınızı , Kayıt cihazı veya kayıt sunucularınızı , bir ağ yapısı haline dönüştürmek için birbirine bağlanması gerekir. Bu bağlantılar için PoE Switchler kullanılır. Power over ethernet diye tabir ettiğimiz bu switchler sayesinde kameralar için ayrı bir enerji kablosuna veya adaptöre gereklilik olmamaktadır. Kamera ile Switch arasında 100-200 metrelere varan mesafede cat6 kablosu ( ethernet kablosu ) kullanılabilir durumdadır.
Video yönetim yazılımlarına ingilizce “ Video Management Software “ kısaca “VMS” denir. Yeni nesil VMS ‘ler ise IoT gibi Yapay Zeka ( AI ) gibi teknolojilerle donatılmıştır. Bunlara “IVMS” denir. İntelligent Video management software.
Örneğin ; eski bir kamera sistemiyle çekilen görüntülerin önemli bir anını bulmak için saatlerce geçmiş kayıtları incelemek zorunda kalabilirsiniz. Fakat IVMS ‘ler ile tarih bazlı, kişi bazlı, bölge bazlı sorgulamalar yapara aradığınız olayı çok hızlı bulabilirsiniz.
Video gözetim yazılımı satın alırken nelere dikkat etmelisiniz ?
Bence en önemli konulardan biri, satın alacağınız video yönetim yazılımının ihtiyaçlarınızı karşılayabilmesi. Sonuçta her yazılım farklı alanlarda geliştirilmiş, farklı ihtiyaçları çözmek üzerine özel modülleri mevcut. Örneğin; lojistik sektöründe kullanacağınız bir yazılım ile fabrika güvenliği için kullanacağınız yazılımın farklı ihtiyaçları karşılaması gerekebilir. Birinde araç sayımı ve raporlaması gerekirken, diğer yazılımda gece insan algılama, çit ihlali gibi analizler gerekebilir.
Yine de en basit yönleriyle ele alırsak ilk etapta bakılması gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

•    Kayıt ve Veri Güvenliği
•    Modern ve Kullanıcı dostu bir grafik arayüzü
•    Video klipleri dışarı aktarma ve paylaşma yeteneği
•    Yerleşik yapay zeka
•    Kamera Marka entegrasyonları
•    Kamera dışındaki cihazlar ile sağlanmış entegrasyonlar ( yangın algılama sistemleri, hırsız algılama sistemleri, POS cihazları ile entegrasyonlar, Kartlı geçiş sistemleri ile entegrasyonlar vb. gibi)
•    Proaktif gerçek zamanlı uyarılar ( SMS, E-mail, Alarm uyarıları gibi )
•    Mobil uygulama üzerinden izlemek ve hızlı kontrol
 

Ve tabi ki olmazsa olmazlardan “erişilebilir bir teknik destek” özellikle satış sonrası destek, ufak sorunlar ve yapılandırma ile ilgili konular için 7/24 bir canlı destek veya ticket bazlı destek imkanı çok önemlidir. Bu nedenle önerimiz global ve bilindik markaların kullanımı yönünde olacaktır.

 
YUKARI