• HAN ELEKTRONİK

GÜVENLİK KAMERALARI İÇİN BULUT REHBERİ

3 Temmuz '23
Güvenlik kameraları, Bulut Teknolojileri, Yapay Zeka , IoT son dönemlerde sıklıkla duyduğumuz kelimeler. Bu yazımızda sizlere Kamera teknolojileri için geliştirilmiş bulut depolama sistemlerinden doğru ve yanlış bilinen konulardan bahsedeceğiz. Bulut depolama teorik olarak fiziksel bir disk kullanmak yerine internet üzerinden erişilebilen bir veri merkezine kaydetmek için kullanılan bir terimdir. Kameralarınızı bulut sunuculara kayıt etmek için genelde aylık veya yıllık ücretler ödemek durumunda kalırsınız. Çünkü sonuç olarak başka bir yerdeki fiziksel bir alanı kiralamış oluyorsunuz aslında. 
Tabi bu durum kameraları sadece uzaktan izleyecekseniz geçerli değildir. Uzaktan izleme yapabilmek için kameranın üreticisine ait izleme yazılımını indirmeniz çoğunlukla yeterli olacaktır. Kameranızı veya kayıt cihazınızı Seri numarası, Karekod, P2P veya doğrudan IP adresi yönlendirmesi ile izleyebilirsiniz. Telefon veya PC’ye bu izleme yazılımını kurarak izleme yapabilirsiniz. Bulut üzerinde ekstra yedek bir kayıt tutmak veya doğrudan bulut sunuculara kayıt etmek farklı bir durumdur. 
 
Bulut depolama birçok şekilde yapılabilir. Farklı Şekillerde yorumlanabilir.
•    Kameralarınızın FTP sunucuya kayıt özelliği var ise hareket algılanan anlara ait alarm videolarını doğrudan bir FTP sunucuya yedekleyebilirsiniz. ( birçok IP Kamera FTP desteklemektedir. FTP Server kendinizde bir bilgisayara kurabilirsiniz.)
•    Kameranız NAS cihazlarına kayıt destekliyorsa SMB/CIF gibi formatlarda doğrudan eş zamanlı 7/24 kayıt yapabilirsiniz. Tabi bu seçenek için bir NAS cihazı edinmelisiniz.
•    Yine bazı kamera markalarının doğrudan Google drive , Dropbox , Amazon s3 gibi bulut alanlarına doğrudan yazılımsal entegrasyonu bulunmaktadır. Basit bir yetkilendirme işlemi ile kameralarınızın alarm kayıtlarını bu alanlara yedekleyebilirsiniz. 
•    En uygun yöntemlerden bir diğeri ise ikincil bir kayıt cihazı kurmak olacaktır. Örneğin A noktasında 4 adet kameranız ve 1 adet kayıt cihazınız var diyelim , B noktasına da bir kayıt cihazı kurarak internet üzerinden A noktasındaki kameralar aynı zamanda B noktasınada kayıt edilebilir. Genelde düşük kamera sayısına sahip işlerde kullanılabilir. Burada bir takım gerekliliklerde göz önünde bulundurulmalıdır. A noktasında sapit IP adresi ihtiyacı. Yeterli internet ihtiyacı gibi.

Buraya kadar anlattığımız genelde video kayıtlarını dosya şeklinde tutmak , fiziksel cihazlar satın alarak yapılacak işlemler üzerineydi.
Genel olarak ele aldığımızda gerçek bir bulut deneyimi yaşamak için, verileriniz 7/24 çalışan bir datacenter’da olmalıdır. Kesintisiz ve her türlü hata için yedeklenebilir bir yapı bu. Ayrıca diğer önemli konulardan biride bulut üzerinde çalışan bir video yönetim yazılımı olmalıdır. 
Bu sayede kolayca hiç uğraşmadan, doğrudan kullanıcı adı ve şifreniz ile dünyanın her yerinden anlık olarak kameralarınıza bağlanabilir, kayıt izleme yapabilir, arşivlerinizi indirebilirsiniz. Birçok bulut video yönetim yazılımı firması deneme amaçlı 1 adet kamera için kısıtlı bir alanı ücretsiz sağlayabiliyor. Tanıtım ve deneyim amaçlı. Uzun vadeli bir arşiv gereksiniminde ücretli depolama alanları satın alınabilir.
Bulut depolamada siber güvenlik de önemli konular arasındadır.

Bulut kamera depolama ile Fiziksel Yerel Kamera depolama arasında çeşitli avantajlar – dezavantajlarda bulunmaktadır.
•    Bulut depolamada video verileri bir veri merkezinde tutulur. İhtiyaca göre daha üst paketlere geçiş yapılarak alan ihtiyacı arttırılabilir. Fiziksel kayıt cihazlarında ise bu durum kısıtlıdır.
•    Fiziksel cihazlarda genellikle donanımı satın alırken bir yatırım bedeli bulunur. Bir çok marka sürekli güncelleme garantisi vermez. Cihazın kapanma veya arızalanma gibi durumlarda kamera kayıtlarınız risk altında olabilir.
•    Bulut depolamada veri aktarım hızı internet alt yapısına ve ağa bağlıdır. Fiziksel kayıt cihazlarında ise kurulum ve ayarlar düzgün yapılmış ise genellikle sıkıntı olmaz. Stabilite ve istikrar daha yüksektir.
•    Bulut depolama sistemleri için aylık abonelik gibi ücretler ödemek durumunda kalırsınız. Fiziksel depolama için Harddisk, Kayıt cihazı gibi ürünleri satın almanız gerekir.
•    Birçok Bulut video yönetim yazılımı olası sorunları size bir servis hizmeti olarak belirtir. Örneğin kameranızın bağlantısı koptuğunda veya arızalandığında size bilgi verir. 
 
YUKARI